Lawenda jest jedną z najbardziej popularnych roślin leczniczych i kosmetycznych. Dzięki jej właściwościom wykorzystuje się ją w różnych dziedzinach. Podstawą jest oczywiście wygląd i zapach ale to nie wszystko. Dzięki nasionom lawendy wytwarza się dzisiaj różne kosmetyki np. mydło, olejki, które stosuje się w domu oraz nawet nalewki na przeziębienie.

Historia lawendy

Lawenda jest półkrzewem pochodzącym z okolic Persji lub Wysp Kanaryjskich, który już w czasach starożytnych został przeniesiony do rejonu morza Śródziemnego. Kwiatostany do wyrobów zbiera się zazwyczaj w okresie wakacyjnym lipca/sierpnia, podczas gdy kwiaty są jeszcze w pączkach. Następnie suszy się je i rozdziela szypułki od kwiatów. Jednak nie tylko dla samych kwiatów zbiera się lawendę. Świeża i dobrze zachowana jest pożądana przez właścicieli restauracji, hoteli i innych miejsc ze względu na swój wygląd i zapach. W zależności od gatunku i wielkości wzbogaca wizualnie otoczenie.

Właściwości lawendy

Słowo “lawenda” pochodzi z języka łacińskiego, a słowo “lavare” oznacza “myć się/kąpać się”. Jest tak ponieważ już w starożytności odkryto jej łagodzące i odkażające właściwości dzięki dużej zawartości olejku eterycznego. To właśnie on jest najbardziej cennym składnikiem. Forma olejku stosowana zewnętrznie pomaga w procesie zabliźniania, łagodzenia stanów zapalnych, napięcia przedmiesiączkowego, bólu głowy, redukcji stresu czy nawet problemów z zasypianiem. Zastosowanie doustne kwiatów lawendy lub olejku pomoże nam w pobudzeniu czynności wydzielniczej niektórych naszych narządów. Między innymi zwiększy się nam ilość wydzielanego soku żołądkowego, dzięki czemu poprawią się nasze procesy trawienne. Olejek działa także rozkurczowo na:

  • Mięśnie jelit
  • Drogi żółciowe
  • Drogi moczowe

Co pomaga w zmniejszeniu i złagodzeniu bólu brzucha oraz uregulowania oddawania moczu.

Produkty z lawendy

Jednym z nich jest możliwy do wykonania w domu cukier lawendowy. Wystarczy do słoika z cukrem dodać odrobinę suszonych kwiatów lawendy. Wymieszać, następnie poczekać około 6 tygodni i gotowe. Pamiętaj tylko odsiać kwiaty przez rozpoczęciem słodzenia. Lawendę stosuje się również jako przyprawę w kuchni francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Posiada bardzo intensywny zapach, więc należy używać ją w małych ilościach oraz pamiętać by nigdy nie stosować jej razem z rozmarynem. W sklepach możemy sie także natknąć na miód lewendowy o bursztynowej barwie i delikatnym aromacie.

Plantacja lawendy w Polsce

Coraz większa staje staje się nasza świadomość o leczniczych właściwościach lawendy i coraz więcej osób zaczyna się interesować gdzie można ją kupić, a także wyroby z niej. Nie trzeba daleko szukać, w Polsce występują plantacje lawendy. Jedna z największych znajduje się w Rejowcu na Lubelszczyźnie. Plantacja cieszy się popularnością wśród mieszkańców, a także stała się miejscem, które chętnie jest odwiedzane przez turystów. W pełni ekologiczna plantacja liczy sobie 13 tysięcy sadzonek w 12 odmianach. Wszystkie kwiaty są zrywane oraz czyszczone ręcznie, co pozwala na wydobycie tego co najlepsze w roślinie. Firma Lavendel NaturHaus posiada szeroki asortyment produktów wyrabianych tylko i wyłącznie ze swojej lawendy. W sklepie internetowym znajdziemy kosmetyki lawendowe. W bogatej ofercie między innymi mydła, masła do ciała, peelingi, popularne hydrolaty. To nie wszystko. Sklep oferuje także herbaty oraz świece sojowe, do masażu o unikalnych właściwościach. Dla zwolenników lawendy znajdą się także bukiety z suszonej lawendy oraz woreczki zapachowe

Komentowanie nie jest możliwe.